Bedrijf starten in Turkije

Wilt u een bedrijf starten in Turkije? Dan dient u zich aan te passen aan het Turkse ondernemingsklimaat. Ook moet u voldoen aan bepaalde eisen en plaatselijke regels. Zo kunt u niet dezelfde rechtsvormen registreren als in Nederland. Turkije heeft zijn eigen regels op het gebied van rechtsvormen. Buitenlandse investeerders in Turkije kiezen meestal voor één van deze rechtsvormen: 

Incorporated Company 
Bij een coöperatie is het kapitaal van de vennootschap in aandelen verdeeld en de juridische verantwoordelijkheid van de aandeelhouders beperkt tot het huidige kapitaal. Dit verplichte partnerschap bestaat uit een algemene vergadering en een raad van bestuur en moet voldoen aan de volgende eisen: 

  • Er zijn aandeelhouders (in natuurlijke persoon of rechtspersoon) 
  • Maatschappelijk kapitaal moet 50.000 Lira overschrijden


Vennootschap met beperkte aansprakelijkheid
 
Bij een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid is de juridische verantwoordelijkheid van de aandeelhouders beperkt tot het huidige kapitaal. Deze ondernemingsvorm moet voldoen aan de volgende eisen: 

  • Er is minimaal één aandeelhouder (in natuurlijke persoon of rechtspersoon)
  • Het verplichte kapitaal is minimaal 10.000 Lira 


Commanditaire vennootschap
 
Dit type onderneming is opgericht om een commercieel bedrijf onder een commerciële titel te beheren, waar een paar partners verantwoordelijk zijn voor het kapitaal van de vennootschap. Andere partners zijn slechts beperkt verantwoordelijk voor het kapitaal voor het huidige kapitaal dat door de aandeelhouders wordt ingebracht. Alleen rechtspersonen kunnen dit financieren en er is geen minimumbedrag voor het vereiste kapitaal. De rechten en verantwoordelijkheden van de aandeelhouders worden bepaald door de vereniging. 

Vennootschap onder firma 
Dit type onderneming is opgericht om een commercieel bedrijf onder een commerciële titel te beheren, waar alle partners beperkte verantwoordelijkheid hebben voor het huidige kapitaal dat aan de aandeelhouders wordt uitgekeerd. Er is geen minimumbedrag voor het vereiste kapitaal. Alle aandeelhouders moeten natuurlijke personen zijn. De rechten en verantwoordelijkheden van de aandeelhouders worden bepaald door de vereniging. 

Lees meer over Turkse rechtsvormen op de website van de officiële investeringsorganisatie Invest in Turkey en in hun Legal guide to investing in Turkey (pdf) (hoofdstuk 3, pagina’s 25 – 33). 

Ziet u interessante kansen in Turkije? TDTC helpt u optimaal te profiteren van het ondernemen in Turkije. Wij bieden ondernemers een snelle en efficiënte manier om een bedrijf op te zetten in Turkije met optimale zakelijke ondersteuning. Daarnaast helpen wij u met de aanvraag van de juiste vergunningen en alle bijkomende randzaken.